PEKING - In de Chinese provincie Hunan is de noodtoestand uitgeroepen. Een medewerker van het Internationale Rode Kruis heeft dit woensdag bevestigd.

De autoriteiten vrezen dat het meer van Dongting in Hunan overloopt. Zo'n tien miljoen mensen worden bedreigd als het meer buiten zijn oever treedt en de streek overspoelt.

Het grote meer van Dongting ligt circa 1150 kilometer ten zuiden van Peking en vangt water op uit tal van rivieren vooral de Jangtsekiang of Yangtze. Door de hevige regens van de afglopen tijd is het vol. Het waterpeil stijgt gestaag uit boven de 32 meter die als kritiek maximum geldt.

De noodtoestand moet de mobilisatie van mensen om de dijken te verhogen en de evacuatie van bewoners langs de oevers van het meer vergemakkelijken.

Een Canadese medewerkster van het Internationale Rode Kruis zei in Peking na geprekken met leden van het Chinese Rode Kruis dat de autoriteiten erg verontrust zijn over het wassende water van Dongting. In 1998 vielen vierduizend doden bij overstromingen rond het meer. De noodtoestand geldt voor de hele provincie Hunan, waar zo'n 64 miljoen mensen wonen.