AMSTERDAM - De Amsterdamse GG&GD constateert over 2001 een sterke stijging van gonorroe en syfilis onder bezoekers van de polikliniek en met name onder homoseksuele mannen. Daarnaast blijkt uit een nieuwe laboratoriumtest van de GG&GD dat ook de verspreiding van hiv-besmetting de laatste drie jaar is toegenomen.

De nieuwe test geeft aan of iemand recentelijk hiv-infectie heeft opgelopen. Hiv is het virus dat aids kan veroorzaken. De GG&GD heeft bloedmonsters van anonieme gevers over de afgelopen tien jaar opnieuw geanalyseerd. Tot 1996 was ongeveer 1 procent recent besmet, sinds 1998 is dit percentage nieuwe besmettingen toegenomen tot 4 à 5 procent per jaar.

"Waar wij al jaren voor vreesden, blijkt nu waar te zijn. Een stijging van seksuele overdraagbare aandoeningen (SOA) zoals gonnoroe en syfilis betekent dat onbeschermde seksuele contacten ook zijn toegenomen en daarmee ook de risico's op hiv-besmetting", zegt H. Fennema, hoofd SOA-polikliniek van de GG&GD Amsterdam.

Syfilis

Het is het derde opeenvolgende jaar dat het aantal gevallen van gonorroe en syfilis onder de homosekseule mannen in Amsterdam steeg. Iets minder dan 18.000 mensen lieten zich in 2001 testen bij de SOA-polikliniek. Daarvan hebben 629 homoseksuele mannen gonorroe opgelopen, een stijging van 12 procent. Het aantal gevallen syfilis nam in een jaar met 58 procent toe. Van de 199 nieuwe gevallen van syfilis waren 177 homoseksueel, vaak jonger dan 35 jaar.

"De vraag is hoe nu verder", zegt Fennema. De afgelopen vijftien jaar heeft de preventie tegen hiv goed gewerkt. "De hiv-besmetting verspreidde zich nauwelijks", vervolgt Fennema. De waarschijnlijkste verklaring voor de afnemende bezorgdheid over aids is volgens de GG&GD dat sinds 1996 zogeheten aidscocktails op de markt zijn. Die medicijnenen zorgen ervoor dat men niet direct meer dood gaat aan de ziekte.

Veranderd angstbeeld

"Het angstbeeld is veranderd", zegt een woordvoerder van de Schoorerstichting die zich bezighoudt met de gezondheidszorg onder homoseksuelen. "Mensen overlijden minder snel, de ziekte is minder zichtbaar. Maar elk jaar neemt het risico toe."

Komende vier weekeinden houden de stichting en de GG&GD in Amsterdam een grote syfilis-prikactie. Drieduizend mannen kunnen zich in kroegen en op feesten gratis en anoniem laten testen op syfilis.