LEIDEN - Een onderzoeker van Sterrewacht Leiden zegt dat zich in de ijle stof tussen de sterren tal van aminozuren bevinden. Aminozuren zijn de bouwstenen van het leven.

Sterrenkundige G. Munz Caro van het Sackler Laboratorium voor Astrofysica komt tot die conclusie bij nabootsing van de omstandigheden in de vacuümruimte tussen de sterren. Hij schrijft dat in de deze week verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature

In het kader van zijn promotieonderzoek bootste de onderzoeker in het laboratorium het bijna perfecte vacuüm na dat de ruimte tussen de sterren kenmerkt. Munz Caro vond na tal van onderzoeken uiteindelijk zestien verschillende soorten aminozuren.

Zes daarvan komen in eiwitten voor, de voornaamste bouwstenen van biologisch weefsel. Dezelfde aminozuren hebben volgens de onderzoeker een rol gespeeld bij het ontstaan van de eerste primitieve levensvormen op aarde.

Hij sluit dan ook niet uit dat er een verband bestaat tussen de processen die zich in de ruimte tussen de sterren afspelen en het leven op aarde. Vooral onmiddellijk na het ontstaan, werd de aarde blootgesteld aan een zwaar bombardement van stofmateriaal, zoals de onderzoeker in het nagebootste vacuüm aantrof.