AMSTERDAM - De helft van de Amsterdamse jongeren die voor het eerst met de politie in aanraking komen, gaat later weer de fout in. De gemeente heeft het rijk daarom gevraagd om een betere aanpak van de zogeheten first offenders, zo meldt Trouw.

Ongeveer 80 procent van jeugdige criminelen krijgt een Halt-straf. Dat zijn alternatieve straffen voor alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een relatief lichte overtreding hebben begaan, zoals vernieling, diefstal of mishandeling. Justitie is er altijd van uit gegaan dat dat een succesvolle methode is, slechts 30 procent van de jongeren die een Halt-straf krijgen zou opnieuw met politie in aanraking komen.

Volgens het ministerie komen er echter signalen van de openbaar ministeries dat steeds meer jongeren onverschillig zijn over zo'n taakstraf. Justitie komt daarom dsit najaar met een eigen onderzoek naar de effectiviteit van de jeugdstraffen.

Amsterdam telt ongeveer 1.400 zwaar criminele jongeren, die steeds moeilijker te behoeden zijn voor een criminele carrière. De gemeente heeft het kabinet dan ook opgeroepen op het jeugdstrafrecht anders in te richten. "Begin niet per definitie met de lichtste sanctie maar bekijk per doelgroep of per jongere wat het beste werkt."