SAO PAULO/NEW YORK - In de Sudanese regio Darfur dreigt een humanitaire ramp. Daar moet onmiddellijk iets aan worden gedaan, "niet morgen, maar nu". Dit heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan maandag (plaatselijke tijd) verklaard in de marge van een VN-conferentie in Sao Paulo.

In Darfur wordt de zwarte bevolking geterroriseerd door Arabische milities. Een miljoen mensen zijn al op de vlucht geslagen, binnen Sudan of naar buurland Tsjaad.

Vluchtelingen

De ontheemden en vluchtelingen hebben dringend humanitaire hulp nodig. "De wereld moet erop staan dat de Sudanese autoriteiten de milities neutraliseren en ontwapenen", aldus Annan.

In New York lichtte VN-ondersecretaris-generaal Jan Egeland de Veiligheidsraad in over de situatie in Sudan. Na afloop verklaarde hij dat hulpverleners geregeld worden dwars gezeten door de Sudanese bureaucratie.

AzG

Zo heeft Artsen zonder Grenzen problemen bij het verkrijgen van visa. Ook wordt radiocommunicatieapparatuur afgepakt die voor de veiligheid van de hulpverleners noodzakelijk is.

Sommige VN-functionarissen hebben de Sudanese regering beschuldigd samen te werken met de Arabische milities die in Darfur zwarte dorpelingen vermoorden, martelen en verkrachten. Khartum ontkent dat.