BAGDAD/DOHA/WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein "en alle huidige gevangenen zonder uitzondering" binnen twee weken overhandigen aan de Iraakse interim-regering. Strafzaken zullen dan "zo gauw mogelijk" beginnen. Dit heeft althans de Iraakse interim-premier Iyad Allawi maandag verklaard op het tv-station Al-Jazeera.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de uitspraak van Allawi over een reeds genomen beslissing niet bevestigen. "Het onderwerp Saddam is iets dat wij bespreken. Als de Iraki's hem willen, zijn wij ontvankelijk voor voorstellen om hem over te dragen. Maar ik weet niets van een uitgewerkt plan hierover."

Rode kruis

Het Rode Kruis had er maandag aan herinnerd dat de VS bij de geplande machtsoverdracht op 30 juni Saddam en hun andere krijgsgevangenen òf moeten aanklagen òf moeten vrijlaten. De VS en de nieuwe Iraakse regering werken samen aan het opstellen van een aanklacht tegen Saddam.

Saddam wordt op een geheim gehouden plaats vastgehouden sinds hij op 13 december werd opgepakt door de Amerikaanse bezettingsmacht. Hij zal naar verwachting samen met andere leden van zijn bewind terechtstaan voor een speciaal tribunaal.

De aanklacht kan betrekking hebben op oorlogsmisdaden tijdens de bezetting van Koeweit (1990/91) of tijdens de Eerste Golfoorlog tegen Iran (1980/88). Ook kunnen misdaden tegen de shiitische Moeras-Arabieren in zuid-Irak ten laste worden gelegd.