HILVERSUM - "Gijs beweerde steeds dat hij nergens iets vanaf wist. Hij wist niet wat er boven zijn hoofd hing." Dat zei Gijs van Dam sr., de vader van de vermoorde Gijs van Dam, maandagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Zijn zoon werd op 28 mei geliquideerd op de oprit van zijn woning in Zandvoort.

Volgens Van Dam sr. was zijn zoon niet bang voor een nieuwe aanslag op zijn leven. "Gijs liet zich daar niet over uit. Het was een jongen van weinig woorden. Hij had niet veel angst." Van Dam jr. raakte bij een eerdere aanslag in Amsterdam in december 2002 ernstig gewond en belandde daardoor in een rolstoel.

Volgens de vader heeft hij zijn zoon gesmeekt en gebeden om na de eerste aanslag openheid van zaken te geven. Dat deed hij niet. "Hij praatte nergens over. We hebben wel eens gesprekken gehad, maar dan zei hij dat hij dacht dat het niet voor hem was bedoeld."

Geknokt

Van Dam jr. woonde op het moment van de aanslag net een maand in Zandvoort. Hij was kort tevoren uitgerevalideerd. "Het revalidatieproces heb ik van heel dichtbij meegemaakt. We hebben samen geknokt. In het begin was Gijs een wrak. Ik had veel verdriet als ik mijn jongen bezig zag met keihard trainen. Maar ik glom van trots als ik hem zag knokken." Van Dam jr. zei tegen zijn vader dat hij voor zijn kinderen wilde gaan leven.

Uitgebrand

In het programma bleek verder dat de auto waarin de daders van de aanslag reden in de nacht van 7 op 8 mei is gestolen in Loosdrecht. Deze auto werd op 400 meter van de woning van Van Dam uitgebrand aangetroffen. De politie vermoedt dat de daders zijn overgestapt in een donkerkleurige auto. Ook is het mogelijk dat ze lopend door het nabijgelegen duingebied zijn weggevlucht. Volgens een politiewoordvoerster is er ook iets gevonden van de daders. Wat dat is, maakt de politie mogelijk later bekend.

Na de uitzending van Opsporing Verzocht zijn tien tips binnengekomen. Een woordvoerder van de politie kon maandagavond nog niets zeggen over de waarde ervan. De politie gaat dinsdag met de informatie aan de slag.