WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft zich maandag zeldzaam lovend uitgelaten over zijn voorganger Bill Clinton. Hij prees zelfs diens biografie aan, die later deze maand verschijnt. Bush deed dat bij de onthulling van de geschilderde portretten van Clinton en zijn vrouw, die in het Witte Huis komen te hangen.

Bush prees Clinton als een leider met veel kennis, die zeer begaan was met mensen in nood. "Hij toonde de vooruitziende geest die Amerikanen graag zien in een president", zei hij. Voor Clintons opkomst vanaf het nederige begin in de agrarische staat Arkansas "was meer nodig dan charme en intellect. Er was hard werk voor nodig, en gedrevenheid en vastberadenheid en optimisme", zei de Republikein over zijn Democratische voorganger.

"Ik kan u meer van het verhaal vertellen, maar het verschijnt in goede boekhandels in heel Amerika", zei Bush over de autobiografie van Clinton. Het 957 pagina's tellende 'My Life' komt op 22 juni uit. De eerste oplage telt een recordaantal van 1,5 miljoen exemplaren. De uitgever betaalde Clinton ruim 10 miljoen dollar vooruit.