AMSTERDAM - Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert het losgeld van 1 miljoen euro voor Arjan van Erkel terug te betalen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kreeg het ministerie maandag in een telefoontje van de organisatie te horen. AzG houdt de Nederlandse en Russische regering verantwoordelijk voor het falen in de ontvoeringszaak.

AzG eist ook het geld terug dat zij op de Nederlandse ambassade in Moskou had gedeponeerd. Van het bedrag van 250.000 euro, wil de organisatie 230.000 euro terugzien.

Artsen zonder Grenzen zegt de Nederlandse regering nooit gemachtigd te hebben om namens de organisatie te onderhandelen. "De organisatie kan daarom geen verantwoordelijkheid nemen voor onderhandelingen waarbij ze niet betrokken is geweest en waarvoor ze niet over de voorwaarden heeft onderhandeld." De hulporganisatie wil dat er een onafhankelijk openbaar onderzoek komt naar de afhandeling en de oplossing van deze ontvoering.

"Daarbij moet volledige openheid wordt geboden aan het publiek." Volgens de woordvoerder van minister Bot is "de voorstelling van AzG op zijn zachtst gezegd bezijden de waarheid.

Het ministerie rest nu geen andere weg dan naar de rechter te stappen om het geld terug te vorderen. Er is hier sprake van geschonden vertrouwen", aldus de woordvoerder. De organisatie is van het begin tot het eind betrokken geweest bij het verloop van de ontvoering en is voortdurend op de hoogte gehouden, voegde hij daar nog aan toe.

Erkel: 'wrang'

Arjan Erkel vindt het "wrang" dat zijn werkgever Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert het voor hem betaalde losgeld van 1 miljoen euro terug te betalen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat stelde hij dinsdagochtend op Radio 1.

"Zoals ik al eerder heb aangegeven, blijft dit wrang", aldus Erkel. AzG geeft dinsdagochtend een persconferentie waarop de organisatie de zaak wil toelichten.

"Ik hoop niet dat ze die persconferentie aangrijpen om hun handen in onschuld te wassen door te stellen dat ze geen losgeld hebben betaald en dat in de toekomst ook niet zullen doen."