Het vertrouwen in prins Willem-Alexander als koning is gestegen ten opzichte van afgelopen jaar.

Dit blijkt uit peilingen van Maurice de Hond op Peil.nl. Zo’n 73 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in Willem-Alexander als koning. In 2012 was dit nog 59 procent.

89 procent van de ondervraagden vindt de toekomstige koning sympathiek, twee jaar geleden was dit nog zo’n 75 procent. Van de ondervraagden vindt 53 procent de prins boeiend als persoon, zo’n twee jaar geleden vond slechts 30 procent van de mensen dit.

Volgens De Hond hebben de aanstaande abdicatie en inhuldiging een belangrijke rol gespeeld bij de uitkomsten, net als het televisie-interview afgelopen woensdag met Willem-Alexander en Máxima. 44 procent van de kijkers geeft aan dat ze door het interview van de NOS en RTL meer zijn gaan vertrouwen in de wijze waarop Willem-Alexander het Koningschap in wil vullen.

Republiek

Uit het onderzoek blijkt ook dat de groep mensen die wil dat Nederland een republiek wordt, is gedaald naar 21 procent. Dat lag 3 jaar geleden nog op 29 procent.

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders vindt dat het koningschap louter ceremonieel zou moeten zijn, dat is het laagste in de afgelopen 8 jaar dat De Hond dat heeft gemeten.

Alles over de troonwisseling