UTRECHT - Na de kip en de koe gaat nu ook de biologische appel in de etalage. Vanaf zaterdag kunnen consumenten een appelboom, die bij een biologische boer in de boomgaard staat, adopteren. Eens per jaar kunnen de adoptieouders het fruit uit de boom komen plukken.

Consumenten kunnen zo langzaamaan virtueel een eigen biologische boerderij beginnen. Volgens Biologica, het platform voor de biologische landbouw en voeding, heeft de actie 'Adopteer een kip' met succes sinds september vorig jaar mensen enthousiast gemaakt voor de biologische landbouw. Waar de 'kipadoptie' de nadruk op de diervriendelijkheid van de sector legde, wil het platform met de actie met de appelbomen de natuurvriendelijke kant van de biologische landbouw belichten.

Kippenactie

De kippenactie van Biologica heeft ervoor gezorgd dat eind 2003 de verkoop van biologische eieren met 20 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. "Ruim 70 procent van de deelnemende winkeliers meldde nieuwe klanten in de winkel", aldus het platform maandag.

Met de adoptieacties wil het platform meer consumenten betrekken bij de biologische landbouw. Het geld, dat de acties opleveren, wordt tevens gebruikt om de sector een extra steuntje in de rug te geven.

Koe

Naast Biologica heeft ook de Stichting Milieubewustzijn een adoptieprogramma. Op het dieptepunt van de mond- en klauwzeercrisis in 2001 is zij de actie 'Adopteer een koe' begonnen om boeren te stimuleren op een milieu-, dier- en natuurvriendelijke manier melk en vlees te produceren en tegelijkertijd een brug te slaan tussen consument en boer.

De appelboomadoptie begint zaterdag tijdens de landelijke open dagen bij de biologische boer en tuinder.