BEIROET - De Arabische leiders hebben donderdag tijdens hun top in Beiroet unaniem ingestemd met het plan van de Saudische kroonprins Abdullah voor een vredesregeling in het Midden-Oosten. Het plan houdt in dat de Arabische landen het bestaan van Israël erkennen in ruil voor het vertrek van Israël uit de gebieden die het na de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezette en het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

De hervatting van de topontmoeting in Beiroet was donderdag bijna drie uur uitgesteld wegens onenigheid over de clausule over de Palestijnse vluchtelingen in het vredesplan van Saudi-Arabië.

Die clausule maakt ook dat het plan in deze vorm voor Israël onaanvaardbaar is. Dat heeft de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem gezegd. Volgens de zegsman zou de terugkeer van de vluchtelingen naar Israël de joodse staat vernietigen.

Vluchtelingenkwestie

Voor de tweede en laatste zittingsdag van de top kon beginnen, kwamen de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faycal, de Libanese president Emil Lahud en de Jordaanse premier Ali Abu Ragheb gedrieën bijeen om een compromis over de vluchtelingenkwestie te sluiten.

Libanon eiste woensdag de garantie dat geen enkel Arabisch land wordt verplicht om de Palestijnen die er wonen, het staatsburgerschap te verlenen. Het land herbergt ongeveer 10 procent van de 3,7 miljoen Palestijnse vluchtelingen.

Palestijnen weer terug

De Palestijnse delegatie doet op de tweede en laatste dag van de top in de Libanese hoofdstad weer mee aan de besprekingen. Woensdag liepen de Palestijnen boos weg van de conferentie. Daarmee protesteerden zij tegen de weigering van Libanon om hun leider Arafat vanuit Ramallah via een satellietverbinding de top rechtstreeks te laten toespreken.

De Palestijnse delegatie zegde haar aanwezigheid op de tweede dag van de top toe, nadat een geschil was bijgelegd dat te maken had met de rol van Arafat in de burgeroorlog in Libanon van 1975 tot 1990.

Op verzoek van Arafat wordt de gedrukte tekst van de toespraak die hij rechtstreeks tot de top had willen richten, donderdag aan de deelnemers uitgereikt. Voor een definitief akkoord over het vredesplan moeten de deelnemers in Beiroet stemmen over vijftig resoluties.

/NIEUWSPalestijnen verlaten Arabische top

/DOSSIERMidden-Oosten