AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam maakt dinsdag een begin met het strafproces tegen twee Sittardse Hells Angels, die ervan worden verdacht dat zij drie clubgenoten hebben vermoord. De drie dode Angels werden in februari in de Geleenbeek bij het Limburgse Echt gevonden. In maart arresteerde de politie hun geestverwanten, de 42-jarige Jack S. en de 37-jarige Marco H.

Het omvangrijke onderzoek wordt namens de politie verricht door de nationale recherche, onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerder van het landelijk parket laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is. De zitting van dinsdag is dan ook pro forma. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal pas later kunnen plaatsvinden.

Duitsland

Punt van onderzoek is onder meer de vraag waar de drie Angels - Paul de Vries, Cor Peijnenburg en Serge Wagener - zijn doodgeschoten. Justitie sluit daarbij niet uit dat dit in Duitsland is gebeurd. In het onderkomen van de Angelsclub de Nomads in Oirsbeek verrichten technische specialisten van de recherche tot tweemaal toe uitvoerig onderzoek. Slachtoffer Paul de Vries was president van die club.

Mislukte deal

De achtergrond van de moordpartij is mogelijk een mislukte deal over 300 kilo cocaïne. Op de zitting van dinsdag is ook de -jarige Angelo D. als verdachte van drugssmokkel dan wel bezit gedagvaard. Hij zou bij die deal betrokken zijn geweest. D., lid van de Antilliaanse motorclub Carribean Brothers, zou in verband daarmee samen met een clubgenoot in gijzeling zijn gehouden door de verdachten S. en H. Het OM heeft ook die gijzeling in de aanklacht opgenomen.

Extra beveiliging

De Limburgse zaak is om juridisch-technische redenen bij de rechtbank in Amsterdam aangebracht. De rechtbank houdt zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.