DEN HAAG - Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken wil af van de verplichte onafhankelijke keuring van goedkope zilveren sieraden. De kosten die daarmee zijn gemoeid, wegen niet op tegen de bescherming van de consument. Voor kostbare sieraden als een gouden trouwring, een halsketting of een zilveren bestek moet de keuring wel blijven.

De CDA-bewindsvrouw heeft maandag aan de Tweede Kamer geschreven dat ze de keuringsdrempels in de Waarborgwet zal verhogen. Nu is keuring verplicht voor alle gouden voorwerpen die zwaarder zijn dan een halve gram en zilveren voorwerpen die zwaarder zijn dan een gram. Van Gennip wil dat brengen op achtereenvolgens een gram en acht gram.

Hebbedingetjes

Voor een leuk hebbedingetje dat in een warenhuis slechts enkele euro's kost hoeft de keuring niet verplicht te zijn, vindt de staatssecretaris. De grondstofwaarde van een gram zilver is ongeveer 15 eurocent, maar het tarief voor het keuren van een gram is 6 eurocent. Voor goud wil de staatssecretaris veel strenger zijn. Één gram goud heeft een grondstofwaarde van ongeveer 10 euro.

Administratieve rompslomp

Het voornemen van de staatssecretaris maakt deel uit van het plan van het kabinet de administratieve rompslomp, die de overheid aan bedrijven oplegt, in deze kabinetsperiode met ongeveer vier miljard euro of wel 25 procent te verminderen. Het versoepelen van de keuring van goud en zilver is daaraan een bescheiden bijdrage, want goed voor een vermindering van 2,9 miljoen euro. Ondernemers in de grensstreek hadden geklaagd over de Nederlandse situatie, omdat hun Duitse concurrenten veel minder aan keuringen kwijt zijn.