WASHINGTON - Enkele doktoren in de Verenigde Staten willen juristen, die voor niet-levensbedreigende klachten naar het ziekenhuis komen, niet langer behandelen. Dat meldde USA Today maandag.

Veel doktoren maken zich zorgen om de hoge schadevergoedingen die advocaten eisen in zogeheten ' malpractice'-zaken. Bij deze zaken klagen advocaten namens de patiënt de behandelend arts aan, omdat deze zijn of haar werk niet goed genoeg zou hebben gedaan.

Ontslag

De angst voor advocaten neemt toe, zo meent USA Today. De krant maakt melding van het ontslag van een verpleegkundige uit een ziekenhuis in New Jersey omdat haar man bij een advocatenkantoor werkt. Ook meldt zij het bestaan van een website, DoctorsKnow.Us, waar een lijst werd bijgehouden van patiënten die ziekenhuizen hebben aangeklaagd en hun advocaten. De website moest recentelijk worden verwijderd toen bleek dat enkele doktoren mensen op deze lijst weigerden te behandelen.

Hippocrates

Veel doktoren vinden deze maatregelen echter te ver gaan. De eed van Hippocrates, die elke dokter bij het beginnen van de geneeskundestudie moet afleggen, zou het artsen verbieden patiënten niet te behandelen. Protesterende artsen wijzen echter op de hoge vergoedingen die in 'malpractice'-zaken worden betaald en de noodzaak om druk op advocaten te zetten om deze bedragen te matigen.