BRUSSEL - De Europese christen-democraten presenteren donderdag een kandidaat voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie, de dagelijkse leiding van de Brusselse ambtenaren.

Dit heeft voorzitter Martens van de christen-democratische partij EVP maandag in Brussel meegedeeld. Het is voor het eerst dat een politieke groep publiekelijk met een kandidaat komt.

De partij vindt het een "recht en een plicht" om als grootste fractie in het Europees Parlement iemand naar voren te schuiven. De christen-democraten, die samen met de conservatieven circa 277 van de 732 zetels bezetten, willen zo de procedure rond de benoeming van de voorzitter doorzichtiger maken.

Prodi

De kandidaat zou huidig commissievoorzitter Prodi moeten opvolgen. De Europese regeringsleiders beslissen donderdag en vrijdag over de opvolging van Prodi, wiens mandaat op 1 november afloopt.

De kandidaat van de christen-democraten hoeft niet iemand uit eigen gelederen te zijn. Wel vindt de partij dat de beoogde voorzitter haar instemming moet hebben. De Deense premier Rasmussen is daarbij kansrijk, omdat hij als liberaal grote waardering krijgt van de EVP. Van eigen partijgenoten gonzen de namen van de Vlaamse oud-premier Deheane, de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel en de Luxemburgse premier Juncker.

Verhofstadt

Anderen die veelgenoemd zijn als kandidaat-voorzitter zijn de Belgische premier Verhofstadt, leider van de liberale VLD, en de Finse oud-premier Lipponen, een socialist.