PARIJS - Richard Durn, die woensdagochtend vroeg in de raadszaal van Nanterre acht gemeenteraadsleden doodschoot, heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Franse politie donderdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Durn wierp zich donderdagochtend uit het raam van de tweede etage van een politiebureau in Parijs. Hij zat tegenover een politieman toen hij plotseling opstond en naar het raam rende. Hij gooide het open en sprong naar buiten. Zijn lichaam werd gevonden op een binnenplaats van het gebouw.

Tijdens het verhoor donderdagmorgen, voor zijn eerste voorgeleiding, had hij de moorden bekend. Hij zei toen ook dat hij van plan was geweest om na zijn daad zichzelf dood te schieten. Ook toen hij in Nanterre werd overmeesterd, schreeuwde hij erom te worden gedood.

De 33-jarige man schoot in de nacht van dinsdag op woensdag rond kwart over een, meteen na afloop van een raadsvergadering, vanuit het publiek op de gemeenteraadsleden. De doden, vier mannen en vier vrouwen, zijn vier communistische en drie conservatieve leden van de gemeenteraad en een raadslid van de Groenen. Negentien gewonden zijn in ziekenhuizen opgenomen. Van hen zijn veertien er slecht aan toe.

Durn was voor zover bekend nooit eerder met de politie in aanraking geweest. Wel stond hij in de jaren '90 herhaaldelijk onder psychiatrische behandeling. Daarbij zou hij in 1998 een pyschiater in Parijs in zijn praktijk met een wapen hebben bedreigd. Als lid van een schietvereniging had Durn een wapenvergunning.

/NIEUWSBloedbad in stadhuis in Frankrijk (video)