BRUSSEL - Het extreemrechtse Vlaams Blok is momenteel de tweede partij in Vlaanderen. Dat blijkt uit een prognose van de Vlaamse publieke omroep VRT na de regioverkiezingen van zondag. Het Blok zou uitkomen op 24 procent van de stemmen. De Vlaamse christen-democraten zouden eindwinnaar zijn van de verkiezingen met procent.

De paarse regeringspartijen lijden zware verliezen. De liberale VLD van premier Verhofstadt, die op nationaal niveau ook in de problemen kan komen, komt uit op 20 procent. De socialisten (SP.A) van Stevaert zouden onverwacht naar de vierde plaats zakken met ,5 procent.

De groenen halen wel de kiesdrempel van 5 procent met een voorspelde uitslag van 7,5 procent. Voor de vorming van een Vlaamse regionale regering zouden drie partijen nodig zijn om het Vlaams Blok van de macht te houden.

De liberale Belgische Kamervoorzitter De Croo zegt dat het forse verlies van zijn partij met ruim 5 procentpunt het gevolg is van het accepteren van het migrantenstemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen en de zware onderlinge strijd hierover binnen de VLD. Ook de Blokkopstukken zeggen hun overwinning te danken te hebben aan de strijd hierover binnen de VLD.

Vanhecke

Volgens Blokvoorzitter Vanhecke is verder de recente veroordeling van zijn partij wegens racisme door de rechtbank van Gent een teken "dat nu bijna een miljoen Vlamingen dit gebrek aan vrije meningsuiting niet langer accepteren''. Vanhecke roept de christen-democraten op met hem op Vlaams niveau een regering te vormen. Vanhecke zegt dat ook op nationaal niveau de paarse regering Verhofstadt-II niet aan kan blijven en vraag om nieuwe Kamerverkiezingen.

Het Blok is in Mechelen met 31,9 procent van de stemmen met afstand de grootste partij. In bolwerk Antwerpen lijkt de partij ook verder te groeien. De uitslag van de gemeente Antwerpen zelf is nog niet bekend. Wel gaat het Blok er in de regio Antwerpen met 3,8 procentpunt op vooruit. De socialisten blijven in de Antwerpse regio stabiel op 24,3 procent. De liberalen zakken in Antwerpen terug tot zo'n 15 procent.

Franstalig België

In Franstalig België lijkt de status quo te blijven bestaan, waarbij de socialisten met ruim 30 procent de grootste partij blijven en de liberalen stagneren rond de 24 procent. De christen-democraten gaan er licht op vooruit rond 17 procent. De Franstalige groenen zouden er in vergelijking met de dramatisch verlopen Kamerverkiezingen van vorig jaar flink op vooruit gaan tot procent. Franstalig extreemrechts zou met 4,4 procent niet voor regionale zetels in aanmerking komen.

In het gewest Brussel is de situatie nog onduidelijk. Als het Vlaams Blok daar meer dan de helft van de zeventien voor Vlamingen gereserveerde zetels in het regioparlement haalt, kan de partij de werking van het gewest en de nationale regering blokkeren. Het lijkt er echter niet op dat het Blok in Brussel die meerderheid haalt. De Vlaamse socialisten zouden het in Brussel volgens prognoses juist weer opmerkelijk goed doen.

Abu Jahjah

De Moslim Democratische Partij (MDP) van de ook in Nederland bekende Dyab Abou JahJah heeft bij de Belgische regioverkiezingen een zeer mager resultaat behaald. De partij behaalde in de provincie Antwerpen, de enige regio waar zij deelnam, een score van 0,26 procent oftewel ruim 1.600 stemmen. De MDP is een partij die voortkomt uit de Arabisch Europese Liga (AEL), waarmee Abou Jahjah ook in Nederland aan de weg timmerde.