AMSTERDAM - Op het terras van Café Hesp in Amsterdam zijn zondagmiddag 33 Nederlanders geridderd tot ware beschermers van het Volkslied. Tattoo-koning Henk Schiffmacher koos uit 150 vrijwilligers een doorsnee van het Nederlandse volk voor zijn bijzondere kunstproject.

De 33 uitverkorenen kregen allemaal één woord van het eerste couplet van het Wilhelmus op hun lijf getatoeëerd. Met deze actie protesteert de kunstenaar tegen het exclusieve dat de koningin wenst van het Wilhelmus.

Vorig weekeinde kwam aan het licht dat koningin Beatrix wil dat het Nederlandse nationale lied Wilhelmus alleen mag klinken als zij of een ander lid van het Koninklijk Huis aanwezig is. Schiffmacher vindt dat het volkslied van het volk is en riep de Nederlandse bevolking op drager van het Wilhelmus te worden.

150 aanmeldingen

Na 150 aanmeldingen sloot de kunstenaar het aanmeldingsveld op zijn website. Schiffmacher selecteerde een doorsnee van het Nederlandse volk. Er zijn een machinist, een student, een huisvrouw, een havenwerker en een vakkenvuller. De leeftijden variëren van 25 tot 70 jaar en allemaal zijn ze bereid het Wilhelmus te dragen met trots.

De vrijwilligers mogen niet zelf kiezen welk woord zij op hun lichaam getatoeëerd willen zien, maar hier en daar wordt er een uitzondering gemaakt. Schiffmachers vrouw kreeg van haar man 'getrouwe' en één van de eerste aanmeldingen, kunstenaar Albert Mandje, nam 'Wilhelmus' voor zijn rekening. Sharon, een 36-jarige Amsterdamse wilde 'vaderland' op haar rug of been, daar was ze nog niet uit. De grote, donkere vrouw was het eens met de initiatiefnemer: "Het Wilhelmus is van iedereen en je hoort het te kennen''.

Weloverwogen

Gert van Dijk uit Maassluis gaf zich vrijwillig op omdat hij trots is op het Nederlandse volk. "Ik heb een vogeltje op mijn rug laten tatoeëren toen ik dronken was. Nu doe ik het weloverwogen.'' Schiffmacher werkte met een vast lettertype en depte na het zetten van het woord de wond af met een vloeipapier. Op die manier wil hij het hele couplet in bloed achter elkaar zetten en aan de koningin aanbieden.