WILLEMSTAD - De Nederlandse Antillen gaan hun visumbeleid aanscherpen. Buitenlanders uit Afrika, Oost-Europa, Azië en het Midden-Oosten moeten voortaan van tevoren een visum aanvragen om de Antillen binnen te mogen. Dat heeft demissionair minister-president M. Pourier woensdag bekendgemaakt.

Het doel van het besluit is een beter zicht op personenverkeer ten behoeve van de terrorismebestrijding. Ook hoopt men zo de drugsproblematiek aan te kunnen pakken. De Antillen worden steeds meer gebruikt als trampoline voor drugssmokkel naar de Verenigde Staten en Europa, aldus Pourier.

In november werden, in het kader van de terrorismebestrijding, door de Antillen en Aruba met Nederland al afspraken gemaakt over een verscherping van het visumbeleid. Nu is concrete invulling gegeven aan de afspraken.

Voorheen kregen vrijwel alle buitenlanders standaard een toeristenvisum voor twee weken. Per 1 juli dit jaar is dat afgelopen en gaat het nieuwe beleid in.

Binnen de Caribische regio zijn al twee landen visumplichtig, de Dominicaanse Republiek en Haïti. Dit heeft te maken met de armoede in die landen en de bestaande vrees voor een grote toeloop als de grenzen open zijn.

Over Jamaica, Colombia en Guyana is nog een discussie gaande. "Er moet een afweging gemaakt worden tussen economische en toeristische belangen en de eventuele nadelen", aldus Pourier.