BOGOTA - Het kader van de Colombiaanse linkse guerrillagroep FARC heeft partij-ideoloog Alfonso Cano als nieuwe leider aangewezen. Hij volgt FARC-oprichter Manuel Marulanda Vélez op, bij wie maanden geleden prostaatkanker was geconstateerd.

Senator Jaime Dussan van de linkse politieke partij Onafhankelijke Democratische Pool maakte de benoeming dit weekeinde bekend. Dussan zei tegen de radiozender RCN en andere Colombiaanse media dat de FARC hem had benaderd met het verzoek de benoeming van Cano bekend te maken. Cano heet eigenlijk Guillermo León Saenz Vargas. Hij maakt al ruim tien jaar deel uit van de FARC-leiding en geldt als partij-ideoloog.

Bemiddelaar

Dussan wierp zich in het gesprek met de media op als bemiddelaar tussen de FARC en de regering van president Alvaro Uribe. Hij zei dat zijn partij wil helpen om de vastgelopen vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen. Die hadden plaats tijdens het bewind van de voormalige president Andrés Pastrana (1998-2002) en leverden niets op.

Marulanda

Over het lot van Marulanda liet Dussan zich niet uit. De -jarige Marulanda was veertig jaar geleden bij de oprichting van de FARC betrokken en zou stervende zijn. Vorige maand meldden verscheidene media op gezag van bronnen bij de Communistische Partij en Colombiaanse inlichtingendiensten dat Marulanda inmiddels is overleden. Dit gerucht is niet officieel bevestigd door de FARC of de regering.

De van oorsprong marxistische FARC is met ongeveer 17.000 strijders de grootste guerrillabeweging in Colombia. De groepering haalt een groot deel van haar inkomsten uit de drugshandel. De FARC is tevens berucht door ontvoeringen, waarbij in ruil voor de vrijlating van de gevangenen losgeld wordt gevraagd.