RIJSWIJK - Wie voor zijn rijexamen slaagt, krijgt vanaf zaterdag een beginnersrijbewijs. Een bestuurder die binnen vijf jaar drie strafpunten oploopt door overtredingen, moet een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Dat heeft minister Netelenbos (Verkeer) in overleg met haar collega Korthals (Justitie) woensdag besloten. Het Openbaar Ministerie gaat de overtreders registeren.

De maatregel moet het aantal ongevallen onder beginnende automobilisten omlaag brengen. Aan het rijbewijs zelf verandert niets. Iedereen die voor het eerst het rijbewijs haalt, valt onder de nieuwe regeling.

Zij krijgen een strafpunt als ze worden aangehouden voor bumperkleven, meer dan dertig kilometer te hard rijden, een alcoholpromillage in het bloed hoger dan 0,2 en het veroorzaken van een ongeval waardoor doden of gewonden vallen. Het rijbewijs wordt geschorst als iemand voor de derde keer is aangehouden en veroordeeld.

De automobilist moet vervolgens een rijvaardigheidsonderzoek doen. Als daaruit blijkt dat bestuurder onvoldoende rijvaardigheid heeft, wordt het rijbewijs ingetrokken.

Het onderzoek bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Als beide onderdelen onvoldoende zijn, moet de kandidaat opnieuw een volledig examen doen.

Minister Netelenbos reikt 3 april het eerste beginnersrijbewijs uit.

Lees de reacties van de lezers

Lees de reacties van de lezers (2)

/NIEUWSPuntenrijbewijs met ingang van 2002 ingevoerd