DEN HAAG - Dopelinge Catharina-Amalia was zaterdag in deGrote of Sint-Jacobskerk in Den Haag de rust zelve tijdens deplechtigheid met haarzelf als middelpunt. Het prinsesje hield zich stil toen het speciaal overgebrachtewater uit de Jordaan over haar hoofd werd gesprenkeld.

Even dacht de gemeentedat de erfprinses het op het grote moment op een huilen had gezet,want er jammerde plotseling een kind. De hilariteit was groot toenAmalia's gezichtje op bijna het zelfde moment in serene rustlevensgroot op de beeldschermen in de kerk verscheen. Ze leek dik tevreden in de armen van haar stralende moeder, diebij déze kerkdienst nu ook eindelijk haar eigen vader en moeder bijzich wist. Pal naast de koningin nog wel.

Historisch

Het zou Amalia's achternichtje Isabella zijn geweest, diehuilend nadrukkelijk een eigen stempel drukte op het historischemoment. Historisch of niet, Amalia was geenszins onder de indruk.Terwijl dominee Carel ter Linden het water uit de Jordaan op haarhoofdje liet druppelen, geeuwde ze maar eens flink. Alsof ze reedsgewend is in het middelpunt van de belangstelling te staan.

De dienst verliep niet helemaal vlekkeloos. In de kerk onstond een flinke stank engenodigden zagen in een hoek damp opstijgen. Oorzaakbleek een doorgebrande zekering voor de verlichting van de NOS. Eenbeginnende brand kon in de kiem worden gesmoord.

Ruimte

De peters en meters gaven haar ondertussen wensen en raad mee."Ik wens de je ruimte toe jezelf te zijn en dat je die gegeven engegund wordt", zei Herman Tjeenk Willink, vice-president van deRaad van State. "Open je ogen voor wat anders is", raadde prinsConstantijn.

"Geniet van het leven en probeer iedere situatie tezien in een positief licht. Dat je dicht bij de natuur en bijblijdschap kunt blijven en vreugde vindt in het helpen vananderen", hoopte prinses Victoria van Zweden.

Bescheidenheid

"Ik wens dat je altijd de bescheidenheid hebt om eigen foutente herkennen en de wil hiervan te leren", zei Martín Zorreguieta."Ik wens jou een leven vol geluk, gezondheid en liefde, net als dekracht om moeilijkheden en verdriet te doorstaan", aldus Samanthavan Welderen, vriendin van Máxima. En Marc ter Haar, vriend vanWillem-Alexander, gunt de kleine meid "optimisme, zelfvertrouwenen vriendschap."

Het prinsesje woonde haar eigen doopplechtigheid niet helemaalbij. De dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima werd pas halverwege door haar tante, prinses Laurentien, de kerk binnengedragen. Zijdroeg een 1.80 meter lange doopjurk die haar vader in 1967 ook bijzijn doop droeg. De kerkgemeenschap had haar eerder al op de tv-schermen gezien, ophet moment dat ze vooraf door haar trotse vader in een kamer in dekerk werd gebracht, met op de achtergrond haar Spaanse nanny.

Christoforus

De dienst leek niet zo puur protestants als wel werd verwacht.Speciaal voor deze dag stond er een beeld van Christoforus in de kerk.Christoforus is de beschermheilige van alle reizigers. "Begintniet ook de kleine Amalia vandaag haar reis door het leven?",vroeg Ter Linden zich af.

Plechtigheid

De plechtigheid werd niet alleen bijgewoond door kinderen uithet hele land, vrienden en familie en de aanhang van de enige nogongehuwde prinsen Pieter-Christiaan (Anita van Eijk) en Floris(Aimée Söhngen), maar ook door tal van prominenten.

Onder henminister van Staat Max van der Stoel die in 2001 bemiddelde tussende Nederlandse regering en Jorge Zorreguieta, zodat de laatste ervanaf zag het huwelijk van zijn dochter bij te wonen. Zijndeelname aan de regering van de dictator Videla was in Nederland eengroot probleem. Bij de kerk demonstreerde deslachtofferorganisatie Hijos op voor zover bekend rustige wijzetegen Zorreguieta's aanwezigheid bij de doop.