Vijftien procent van de aardbeien die in Nederlandse supermarkten worden verkocht, bevat verboden bestrijdingsmiddelen. Dat melden Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en consumentenvereniging Goede Waar & Co na onderzoek bij 35 supermarkten. Eén winkel verkocht aardbeien waarin de wettelijke norm voor de hoeveelheid toegelaten bestrijdingsmiddelen werd overschreden.

De 'gezondste' aardbeien liggen in het schap bij de Aldi en Plus-markt. Dirk van den Broek kwam er met twee verboden stoffen het slechts van af. In aardbeien van Albert Heijn werd van een verboden middel de residunorm overschreden. Deze stof, pyridaben, speelt volgens wetenschappers een rol bij het veroorzaken van hersenschade, die kan leiden tot de ziekte van Parkinson.

Dichloorvos

Van de vijf aangetroffen bakjes met een verboden middel waren er vier gewoon uit Nederland afkomstig. De vijfde kwam uit Spanje. In drie van de onderzochte bakjes aardbeien kwam het verboden en volgens de organisatie zeer gevaarlijke middel dichloorvos voor.

De milieuorganisaties zien ondanks de slechte resultaten wel een verbeterende trend bij de supers; bij eerdere metingen werden meer verschillende bestrijdingsmiddelen per bakje aangetroffen en waren er meer overschrijdingen van de norm. "De aangetroffen verboden middelen werpen helaas een smet op de beter resultaten", aldus de instanties in een gezamenlijke verklaring.

Onderzoekers onderzochten aardbeien van telkens vijf winkels van zeven verschillende supermarktketens.