BAGDAD - Een van de plaatsvervangend ministers vanBuitenlandse Zaken van de Iraakse overgangsregering, Bassam Qubba,is zaterdagochtend omgekomen door een aanslag. Dat heeft eenwoordvoerder van het ministerie bevestigd.

De moordaanslag op Qubba is de eerste op eenregeringsfunctionaris sinds het aantreden van de overgangsregeringbegin deze maand. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor deaanslag opgeëist.

Bezweken

Onbekenden openden het vuur op de auto waarmee Qubba van zijnhuis in de voornamelijk door soennieten bewoonde Bagdadse wijkAdhamiya op weg was naar het ministerie. Hij bezweek korte tijdlater in een ziekenhuis.

Qubba, die twee maanden geleden werd benoemd, was een sjiitischemoslim uit de heilige stad Najaf. Hij was tijdens het bewind vanSaddam Hussein ambassadeur in China, adviseur van de toenmaligepremier Tareq Aziz en leider van de Iraakse missie bij de VerenigdeNaties in New York.

Stuurgroep

Na de val van het regime van Saddam, vorig jaar, had Qubbazitting in een stuurgroep voor het ministerie van BuitenlandseZaken. Sinds het aantreden van de overgangsregering leidde hij ophet ministerie de afdeling voor internationale organisaties.

In Irak is de afgelopen maanden een aantal politici om het levengekomen door moordaanslagen. Op 17 mei stierf de toenmaligepresident van de regeringsraad, Izzedin Salim door eenzelfmoordaanslag op zijn auto. Hij was het tweede lid van deregeringsraad dat vermoord werd, na Akili al-Hashimi.