LISSABON - De Portugese politie heeft vrijdag in de stadPorto, waar zaterdag de aftrap begint voor het Europesekampioenschap voetbal, zeker vijftien Arabieren gearresteerd. Datheeft een politiewoordvoerder in Lissabon gezegd. De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD is betrokken geweest bij de actie.

Volgens eenwoordvoerder van de AIVD zaterdag heeft zijn organisatie informatieuitgewisseld op basis waarvan een uit Nederland afkomstige jongemanwerd gearresteerd.

Vrijgelaten

De Portugese politie heeft zaterdag acht vande vijftien gearresteerde Arabieren vrijgelaten. De overige zevenzijn ondervraagd. Vooralsnog 'beschuldigt' de politie ze ervanillegaal in Portugal te verblijven.

De arrestaties "houden verband met iets internationaals, maarik weet niet wat", aldus de politiewoordvoerder in Lissabon. Volgens radiozender TSFzouden er aanwijzingen zijn dat de gearresteerden banden hebben metterroristische cellen.

'Geen bewijs'

De politie en de Portugese inlichtingendienst SIS besloten demannen aan te houden na een waarschuwing van Europeseinlichtingendiensten, aldus de radio. TSF voegde er echter aan toete verwachten dat de arrestanten spoedig vrij komen, omdat er"geen bewijs is dat ze een terroristische actie in Portugalvoorbereidden".

De krant Publico berichtte al dat de SIS een waarschuwing hadgekregen van de Nederlandse inlichtingendienst over een van dearrestanten. De verdachte zou banden hebben met een radicaleislamitische beweging, aldus de website van Publico. De man zou aldrie maanden in Portugal verblijven en een permanenteverblijfsvergunning willen. De Nederlandse ambassade in Portugalzei niets te weten over de arrestaties.

Uitgezet

Volgens de Portugese tv-zender SIC worden vier van dearrestanten aangeklaagd wegens het in bezit hebben van valsedocumenten en wordt de rest het land uitgezet. Een woordvoerder vanhet Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet reagerenop het bericht.

In Porto begint zaterdag de openingswedstrijd van het EK tussenGriekenland en Portugal. De politie heeft rond het Dragao-stadionscherpe veiligheidsmaatregelen genomen.