DEN HAAG - De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, krijgt tijdens de doop van prinses Catharina-Amalia zaterdag in Den Haag een prominente plek in de Grote of St. Jacobskerk. Hij zit samen met zijn echtgenote naast koningin Beatrix. De schoonouders van prins Willem-Alexander zijn bij de plechtigheid aanwezig als officiële gasten van de koningin. Prins Bernhard is niet aanwezig bij de doop.

Tegen de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta, hier omstreden door zijn deelname aan de Argentijnse regering van toenmalig dictator Videla, bestaat geen bezwaar. Een kerkdienst wordt als privé beschouwd en in Nederland is immers scheiding tussen kerk en staat. De aanwezigheid van de ouders van prinses Máxima is niet het enige bijzondere aan de kerkdienst voor de doop van prinses Amalia.

Jeugdig karakter

De wens van het prinselijk paar dat de plechtigheid vooral een jeugdig karakter moet krijgen, wordt voor een groot deel vervuld. Ook zal de dienst een eigentijds karakter hebben en niet vol van ceremonie zijn.

Van de 1200 genodigden zijn er bijna 290 van jeugdige leeftijd. Naast de vijftien brugklassers uit elke provincie en uit elke van de vier grote steden, zijn drie basisschoolleerlingen aanwezig die de Amalia-tekeningwedstrijd van de Haagsche Courant hebben gewonnen. Tevens zijn enkele tientallen vertegenwoordigers van verschillende studentenverenigingen uitgenodigd voor de dienst.