WASHINGTON - In de National Cathedral in Washington hebben tal van regeringsleiders en ex-regeringsleiders vrijdag de staatsbegrafenis bijgewoond van de Amerikaanse ex-president Ronald Reagan. Eerder op de dag was de kist overgebracht vanuit het Capitool, de zetel van het Amerikaanse parlement, waar het publiek 's morgens nog langs de kist kon lopen.

Bij het vertrek uit het Capitool klonken 21 saluutschoten. Daarna ging de rouwstoet onder klokgelui op weg. Langs de route van ongeveer zeven kilometer naar de kathedraal stonden toeschouwers rijen dik. De motregen leek hen niet te deren.

Naast de huidige president George Bush waren alle nog levende ex-presidenten van de Verenigde Staten aanwezig. Dat zijn Reagans voorgangers Gerald Ford en Jimmy Carter en zijn opvolgers George Bush sr. en Bill Clinton.

Schröder

In de kathedraal, de op vijf na grootste ter wereld, waren onder anderen de Britse premier Tony Blair, de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de presidenten Olusegun Obasanjo van Nigeria, Hamid Karzai van Afghanistan en Thabo Mbeki van Zuid-Afrika.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties en de Britse kroonprins Charles behoorden eveneens tot de aanwezigen. Oud-minister van Buitenlandse Zaken en minister van Staat Max van der Stoel vertegenwoordigde de Nederlandse regering.

Bevrijder

Tijdens de ceremonie werd een vooraf op video opgenomen toespraak van Lady Thatcher vertoond. De Britse oud-premier woonde de uitvaartdienst weliswaar persoonlijk bij, maar spreekt op advies van haar arts niet meer in het openbaar. In haar toespraak roemde ze Reagan als "bevrijder" van Oost-Europa. Tijdens haar regeerperiode was Thatcher een trouwe bondgenoot van Reagan. Ook prees ze hem als persoonlijke vriend. Doelend op de ziekte van Alzheimer, waardoor Reagan de laatste jaren niemand meer herkende, zei ze: "hij is nu weer zichzelf".

Ook de Canadese ex-premier Brian Mulroney hield een toespraak. De door Reagan benoemde rechter Sandra Day O'Connor van het hooggerechtshof, las een preek voor van generaal John Wilthrop uit . Oud-president George H.W. Bush zei in zijn toespraak: "Als zijn vice-president gedurende acht jaar, heb ik meer geleerd van Ronald Reagan dan van wie dan ook die ik in alle jaren van mijn carrière ben tegengekomen".

Humor

Vervolgens sprak zijn zoon, de huidige president George W. Bush. Hij noemde het presidentschap van Reagan "een van de beslissende decennia van de eeuw". De sprekers richtten zich allen tot weduwe Nancy en de drie nog levende kinderen van Reagan, Patti Davis en Michael en Ron Reagan. In de toespraken werden behalve zijn kwaliteiten als president en zijn rol in het einde van de Koude Oorlog, ook het gevoel van humor van Reagan geroemd. Anekdotes verluchtigden af en toe de plechtigheid.

De staatsbegrafenis was een louter ceremoniële; op de plechtigheid in Washington volgt de werkelijke teraardebesteling in besloten kring bij de naar Reagan genoemde presidentiële bibliotheek in Simi Valley in Californië. Die heeft zaterdag plaats.