DEN HAAG - Het kabinet zal niet garanderen dat niemand er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaat, maar zal op prinsjesdag wel met maatregelen komen om mensen met een uitkering en ouderen met een klein aanvullend pensioen te ontzien. Dat zei minister De Geus (Sociale Zaken) vrijdag in een reactie op de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse economie.

De CDA-bewindsman wil voorkomen dat mensen met een laag inkomen er meer op achteruitgaan dan mensen met een hoog inkomen. "Het beeld is niet evenwichtig'', aldus de bewindsman. Hij wil "de pijn eerlijk verdelen'' en "dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.''

Het CPB gaat er niet meer vanuit, dat de Nederlandse economie volgend jaar met 1,5 procent groeit, maar met 1,25 procent. Voor werkenden zou dat een verlies aan koopkracht met zich brengen van 1 procent, voor AOW'ers van 1,5 procent en voor uitkeringsgerechtigden van 2 procent.

Welke maatregelen het kabinet precies gaat nemen om te komen tot een "evenwichtige'' inkomensverdeling wilde De Geus nog niet zeggen, wel dat het gaat om "verschuivingen in belastingen en premies''.

Voor de bewindsman komen de nieuwe cijfers van het CPB "niet als een verrassing''. Ze zijn, "icht negatief ten opzichte van de vorige voorspelling, en daar schrik ik niet van'', aldus de minister van Sociale Zaken. Het CBS meldde vrijdag een groeiend aantal vacatures. Volgens De Geus is dat een van de eerste signalen die erop duiden dat de Nederlandse economie gaat aantrekken.