AMSTERDAM - Doven uit heel Nederland hebben donderdag luidruchtig geprotesteerd op het Spuiplein in Den Haag. Blazend op hun fluitjes vroegen ze aandacht voor de gebarentaal. Na de protestmars, die van het Spuiplein naar het Haagse Plein liep, was er een gebarenfestival.

Bekijk video:Smallbandof Breedband

Doven en slechthorenden willen meer erkenning voor hun taal. Zo zouden zij graag zien dat de gebarentaal juridisch erkend wordt. Dat zou betekenen dat voorzieningen voor doven voortaan wettelijk zijn vastgelegd. De doven hebben het dan vooral over tolkvoorziening en tweetalig onderwijs voor dove kinderen.

Doug Alker, de voorzitter van de Britse Dovenorganisatie, was als belangrijke gast aanwezig. De regelgeving voor doven is in Engeland al in een vergevorderd stadium. Alker was in Den Haag om de Nederlandse doven een hart onder de riem te steken.

Het dovenfestival dat volgde op de protestmars verbaasde menig niet-dove. Doven lieten zien dat ze kunnen 'rappen' en ook debatteren met politici is geen probleem. Zangeres Hind was ook aanwezig om het festival voor zowel doven als niet-doven muzikaal op te luisteren.