GENEVE - Een verborgen vorm van kinderarbeid is het inzetten van kinderen als huisslaafjes. Miljoenen kinderen, vooral meisjes, moeten buitenshuis huishoudelijk werk verrichten. Dat heeft Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vrijdag meegedeeld. Zaterdag 12 juni is het de Internationale Dag tegen Kinderarbeid.

In ontwikkelingslanden worden kinderen vaak al op jonge leeftijd bij anderen tewerkgesteld. Ze moeten helpen in het huishouden, zoals vloeren aanvegen of helpen met koken, maar ook op kinderen passen. Bovendien worden ze vaak gedwongen om dingen op straat te verkopen. "Deze kinderen zijn gedwongen om lange dagen te maken, hard te werken en lopen ook risico op seksueel misbruik of worden slachtoffer van mensenhandelaars'', aldus Unicef-baas Carol Bellamy. Zij vindt dat landen met wetten moeten komen die kindermisbruik en -arbeid tegengaan.

Zuid-Azië

Het aantal huisslaafjes is niet bekend. Vermoedelijk zijn er alleen in Zuid-Azië al vijf miljoen. In India werkt ongeveer een op de vijf kinderen onder de 14 jaar in andermans huishouden. Volgens berekeningen telt Brazilië er 560.000, Haïti 250.000, Kenia 200.000 en Indonesië 700.000. Deze kinderen gaan niet naar school. Bovendien komen ze nauwelijks in aanraking met gezondheidsdiensten en hebben geen sociaal leven.