BEIROET - De Palestijnse delegatie heeft woensdag de top van de Arabische leiders in Beiroet verlaten. De aanleiding was dat een rede van Yasser Arafat werd tegengehouden.

De Palestijnse leider, die van Israël geen toestemming heeft gekregen vanuit Ramallah naar de Libanese hoofdstad te reizen, zou via de satelliet rechtstreeks de deelnemers aan de top toespreken.

,,Wij hebben uren met de Libanezen onderhandeld om uitzending van Arafats rede mogelijk te maken. Elke Arabische leider nam het voor ons op, maar zij (de Libanezen) kwamen met domme excuses'', zei een Palestijnse functionaris.

Een Libanees die nauwe banden met de regering onderhoudt, zei dat ,,onze buren'', waarmee hij Syrië bedoelde, tegen de uitzending van de toespraak van Arafat waren.

Mubarak

Het besluit van de Egyptische president Mubarak om niet naar de Arabische top in Beiroet te gaan, is een steunbetuiging aan Arafat. Volgens Mubarak ontbreekt de Palestijnse leider in de Libanese hoofdstad wegens pressie en chantage van Israël. Dat staat in zijn verklaring die woensdag op de Egyptische nationale televisiezender is voorgelezen.

Mubarak legt daarin uit dat hij zijn afkeuring wil laten blijken van de Israëlische pogingen het Palestijnse volk te chanteren en druk uit te oefenen op Arafat om hem concessies te laten doen in ruil voor toestemming om de top bij te wonen. ,,Dat is de belangrijkste reden voor mijn beslissing om niet bij de top aanwezig te zijn'', aldus Mubarak in de verklaring.

/DOSSIERMidden-Oosten