GAZA - Israëlische soldaten hebben met behulp van pantserwagens en gevechtshelikopters woensdagmorgen een Palestijnse vluchtelingenkamp in Khan Younis in de Gazastrook aangevallen. Daarbij is een Palestijn gedood en raakten er vier gewond.

Met raketgeschut en mitrailleurs zijn panden aan de rand van Khan Younis onder vuur genomen. Doel van de operatie was het verwoesten van twee panden die dekking konden bieden aan Palestijnse schutters.

De aanval is volgens de Israëlische strijdkrachten een gevolg van toenemende aanvallen op Israëlische doelen vanuit "deze sector". De militaire operatie volgde op een akkoord tussen Israël en de Palestijnen afgelopen weekeinde. Volgens die afspraak zou Israël de troepen terugtrekken uit het herbezette Bethlehem op de Westoever van de Jordaan en uit de Gazastrook.

Hamas

Tot dusver is alleen Bethlehem weer overgedragen aan de Palestijnse veiligheidsdiensten. Dinsdagmorgen werd er een Israëlische soldaat gedood. De Ezzedin al-Qassam, de gewapende tak van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, heeft laten weten verantwoordelijk te zijn voor de dood van de militair in een hinderlaag bij Khan Ynis. Die volgde op hevige schietpartijen tussen Palestijnen en Israëli's waarbij een jonge Palestijn werd gedood.

Sinds het uitbreken van de laatste Palestijnse opstand tegen de bezetting eind september 2000 zijn volgens de telling van het Franse persbureau AFP zeker 2453 mensen gedood, 1808 aan Palestijnse en 602 aan Israëlische zijde.