GRONINGEN/ASSEN - Een tbs'er daagt de Nederlandse Staat voor de rechter, omdat hij verlof wil voor een bruiloft. De man is al tientallen malen eerder op proefverlof geweest, maar ditmaal is hem dit geweigerd.

De man wil volgende week vrijdag de bruiloft van een nichtje bijwonen. Het hoofd van de instelling waar hij wordt behandeld geeft echter geen toestemming voor begeleid verlof. De tbs'er wil nu dat de rechter het mogelijk maakt dat hij alsnog, al dan niet gedeeltelijk, de feestelijke gebeurtenis mag meemaken. De betreffende tbs-kliniek zou hebben aangegeven nog niet tot het verlenen van proefverlof over te gaan, omdat de man daar pas sinds kort verblijft.

Wei Wei Hu

Zijn advocaat N. Heidanus uit Groningen stelt daarentegen dat de weigering van de instelling een direct gevolg is van de grote commotie rondom tbs naar aanleiding van de ontvoering en misbruik van Wei Wei Hu uit Eibergen. "De publiciteit en ophef hebben inmiddels tot paniekbeleid bij het ministerie van Justitie geleid.''

De raadsman stelt dat in de afgelopen periode alle verloven van tbs'ers zijn ingetrokken en dat ze nader worden bekeken. Heidanus spreekt van een onjuist beeld dat daardoor ontstaat rondom tbs'ers. Burgers zou bovendien onnodig vrees worden aangejaagd: "Wat een treurig land begint dit te worden als politici zonder nuance en bijna collectief beginnen te pleiten om de verloven van tbs'ers af te schaffen.'' Uit cijfers van Justitie zou blijken dat het van de .000 tot 60.000 verloven per jaar tussen de vijf en tien keer per jaar fout gaat, benadrukt de raadsman.