TERMAAR - In Termaar, gemeente Voerendaal, heeft de brandweer vrijdagochtend ongeveer vijftig mensen geëvacueerd na een gaslek. Het lek in een hoofdtransportleiding ontstond omstreeks tien uur toen tijdens werkzaamheden aan de Straterweg een gasleiding werd doorboord. Na een uur wist energiebedrijf Essent het lek te dichten en konden de meeste mensen weer naar huis.

Alleen enkele mensen die vlakbij het lek wonen, mogen nog niet terug. In hun huizen hangt te veel gas. De brandweer verricht metingen om te bepalen wanneer deze mensen weer terug kunnen.

De brandweer rukte vrijdagmorgen met groot materieel uit en legde een groot waterscherm aan rondom de gaswolk, meldde de regionale alarmcentrale in Maastricht. Alle inwoners van het dorp Ransdaal, waarvan Termaar deel uitmaakt, hebben inmiddels de hoofdkraan van de gasleiding op last van de brandweer moeten dichtdraaien.

Een woordvoerder van de alarmcentrale zei dat er serieus explosiegevaar bestond, omdat het gas uit de hoogdrukleiding spoot. De inwoners van Ransdaal moeten hun gaskraan dicht laten totdat het lek gerepareerd is. Die reparatie is waarschijnlijk in de loop van vrijdag afgerond. Alle inwoners moeten hun huizen op last van de brandweer goed luchten.