WASHINGTON - De Verenigde Staten nemen vrijdag met groot eerbetoon afscheid van de gewezen president Ronald Reagan die afgelopen zaterdag op 93-jarige leeftijd overleed. Rond 16.45 uur (Nederlandse tijd) zullen militairen de massief mahoniehouten kist van het Capitool overbrengen naar de National Cathedral in Washington alwaar om 17.30 uur de ceremoniële staatsbegrafenis plaatsheeft.

De dienst in de kathedraal zal naar verluidt worden geleid door de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN en voormalig senator John C. Danforth, die eveneens is gewijd als Anglicaans priester. Hij zal daarbij worden geassisteerd door vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke en Grieks-Orthodoxe Kerk alsmede door vertegenwoordigers van het joodse en moslimgeloof.

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher en haar Canadese tijd- en ambtgenoot Brian Mulroney zullen grafredes uitspreken. De Britse oud-premier heeft haar toespraak al enkele maanden geleden opgenomen en die band zal worden afgedraaid. Voorts komen ook vader en zoon Bush aan bod. George Bush senior diende als vice-president onder Reagan en werd daarna gekozen als 41e Amerikaanse president.

Rond 20.45 uur zal Reagans kist vanaf luchtmachtbasis Andrews weer worden teruggevlogen naar Californië. Rond 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag Nederlandse tijd is het lichaam dan weer terug bij de Reagan Presidential Library in Simi Valley. Daar zal de veertigste president van de Verenigde Staten in privé-kring worden begraven, een ceremonie die zaterdag rond 04.30 uur zal zijn afgelopen.