WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft donderdag erkend dat een in april verschenen rapport over de vermeende daling van terrorisme niet deugt. Het aantal gevallen van terroristische aanvallen is juist gestegen, zo zei Powell tegenover de tv-zender ABC News.

"We onderzochten alle gegevens niet diepgaand genoeg om te constateren dat er inconsistenties inzaten. Het was geen poging om te misleiden. Het is een administratieve fout van een nieuwe organisatie die met nieuwe mensen werkt", aldus de bewindsman. Hij kondigde aan dat binnenkort een nieuw en correct rapport wordt samengesteld.

Opsteker Bush

Volgens het gewraakte rapport Patterns of global terrorism 2003 liet het jaar 2003 het kleinste aantal internationale terreuraanslagen zien sinds 1969. Dit was een opsteker voor president Bush die de aanpak van terreur tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt.

Het rapport was onder meer gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, het ministerie van Defensie en de FBI. Volgens Powells woordvoerder Richard Boucher was deze informatie niet correct en niet volledig.

Hoewel er in de Verenigde Staten sinds 11 september 2001 geen aanslagen meer zijn geweest, waren elders in de wereld wel veel terroristische acties.

Terroristen kiezen nu vooral doelen uit, waardoor ze zoveel mogelijk burgers slachtoffer worden, zoals hotels en markten.

Zo kwamen door de aanslagen op treinen in Madrid in maart van dit jaar bijna tweehonderd mensen om.