SAVANNAH/SEA ISLAND - De Amerikaanse president Bush acht het sturen van nieuwe troepen uit NAVO-lidstaten naar Irak op dit moment onrealistisch. Dat maakte hij duidelijk op het einde van de top van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland (G8) donderdag in het Amerikaanse Georgia.

De G8-staten zullen helpen als de soevereine Iraakse regering daarom vraagt, zei de president op de afsluitende persconferentie. Van de G8-staten zijn Japan en Rusland geen lid van de NAVO. Tijdens de top had Bush nog gepleit voor een grotere rol van het bondgenootschap in Irak.

Geen taak

Maar de Franse president Jacques Chirac liet weten daar geen taak voor de NAVO te zien, omdat dat buiten het gebied van het Atlantisch bondgenootschap valt.

Bush suggereerde wel dat de NAVO een bijdrage zou kunnen leveren aan de opleiding van Iraakse troepen. Ook hierop reageerde Chirac sceptisch. Bush zal naar verwachting tijdens de jaarlijkse NAVO-top op 28 juni in Istanbul nog wel willen pleiten voor een grotere rol voor de alliantie in Irak.

Het meningsverschil over Irak tussen beide heren, was volgens waarnemers de enige dissonant op de G8-conferentie, die verder soepel verliep.