Het noodlijdende Cyprus krijgt 10 miljard euro noodsteun. De ministers van Financiën van de eurolanden gingen maandagochtend vroeg akkoord met het reddingspakket.

Een staatsbankroet lijkt daarmee afgewend.

De ministers van de zogenoemde eurogroep stemden in met een reeks herziene maatregelen, die kort daarvoor tussen de internationale geldschieters en de Cypriotische president Nicos Anastasiades na urenlang overleg waren overeengekomen.

Een reeks afspraken moet de komende de weken nog worden uitgewerkt.

Grote moeite

De Cyprioten hadden grote moeite met het oorspronkelijke pakket. Dat voorzag onder meer in een heffing op alle spaartegoeden. Die is geschrapt.

Verder wordt de op een na grootste bank van het land, Laiki, onmiddellijk gesplitst. Spaarders van deze probleembank, die geleidelijk zal verdwijnen, verliezen alles boven een ton. Maar alle spaartegoeden tot 100.000 euro blijven gegarandeerd. 

Het 'goede' deel van Laiki gaat naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land. 

100.000 euro

Spaartegoeden boven 100.000 euro op de Bank of Cyprus worden volgens de Belgische minister van Financiën Koen Geens bevroren en aangewend om de kapitaalratio van de grootste bank op het eiland aan te vullen tot 9 procent. Hoeveel Cyprus verder bijdraagt aan de reddingsoperatie is onduidelijk.

''Het bedrag van 5,8 miljard euro is verdwenen'', zei Geens. Alles hangt volgens de minister af van het bedrag dat nodig is voor de herkapitalisatie van Bank of Cyprus.

Herstructurering

De voorzitter van de eurogroep, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, zei dat er nu een einde is gemaakt aan dagen van onzekerheid. Door de herstructurering moet het Cypriotische bankwezen tegen 2018 worden teruggebracht tot het Europese gemiddelde.

De totale balans van de banken op het eiland was zeven tot acht keer groter geworden dan de Cypriotische economie.

De parlementen van Nederland, Duitsland en Finland mogen zich mogelijk nog wel uitspreken over leningen aan Cyprus uit het Europese noodfonds ESM.

Niet stemmen

Volgens betrokken functionarissen hoeft het parlement van Cyprus niet meer te stemmen over het pakket aan maatregelen. Het land zou de benodigde wetgeving voor de herstructurering van de banken al hebben ingevoerd.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble zei maandag dat er geen alternatieven waren voor de maatregelen.

''Dit is bitter voor Cyprus maar we hebben nu het resultaat dat de Duitse regering wilde'', aldus Schäuble. Hij zei er zeker van te zijn dat het Duitse parlement achter de overeenkomst staat.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven dat banken in Cyprus toegang blijven houden tot noodkredieten, zegt de Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris.

De ECB gaf vorige week aan dat de geldkraan voor de wankelende banken in het land zou worden dichtgedraaid als er geen Europees reddingsplan zou komen, waardoor een bankroet van het land dreigde.

Volgens Sarris heeft de ECB inmiddels echter aangegeven dat de zogeheten Emergency Liquidity Assistance dankzij de in de nacht van zondag op maandag gesloten overeenkomst tussen Cyprus en de eurolanden kan worden doorgezet.

PvdA

De PvdA is tevreden over het nieuwe akkoord. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pakt dat de problemen bij de kern aan: de financiële sector wordt grondig hervormd. Volgens Nijboer voldoet het pakket aan de voorwaarden die de PvdA vooraf had gesteld. Nijboer stelt met instemming vast dat is gekozen voor fundamentele oplossingen, en niet voor het plunderen van de pensioenfondsen.

Jesse Klaver, Tweede Kamerlid voor GroenLinks: ''Het is heel goed dat er stappen worden genomen dat Cyprus bij de eurozone kan blijven. Het is goed dat spaartegoeden onder de 100.000 euro niet worden aangepakt. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van burgers dat hun spaartegoeden veilig zijn.''

Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor D66: ''Het is goed voor de stabiliteit dat er nu een deal is gekomen. En terecht dat men is teruggekomen op de beslissing om spaarders onder de 100.000 euro mee te laten betalen en dat de banken nu ook een bijdrage leveren. Ik wil wel graag meer weten over de details van deze deal, met name voor de Cypriotische overheid.''

Wilders

PVV-leider Geert Wilders: ''En ja hoor daar tekent Rutte toch weer een cheque, nu voor het failliete Cyprus. De euro is dood en het spaargeld onveilig. Bedankt Mark!''

Arnold Merkies, Tweede Kamerlid voor de SP: ''Met het vannacht afgesproken akkoord blijft de onduidelijkheid over Cyprus bestaan. Met een dure Cyprus-deal wordt vooral tijd gekocht. Aan de onzekerheid komt geen einde omdat grote onderdelen nog onduidelijk en niet uitgewerkt zijn."

"Het lijkt erop dat vooral gekeken is naar de beste oplossing voor banken in plaats van een beste oplossing voor de bevolking van Cyprus. Wij kunnen niet instemmen met een lening van 10 miljard zonder dat duidelijk is of dit een oplossing voor Cyprus is.''

CDA

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt het te vroeg om te zeggen of het reddingspakket voor Cyprus steun krijgt van zijn fractie. Van Hijum heeft nog veel vragen en noemt de manier waarop het akkoord tot stand is gekomen ''rommelig''. Hij vindt het ook een slechte zaak dat twijfel is gezaaid over de afspraak dat spaartegoeden tot een ton gegarandeerd zijn.

Het CDA zal pas een definitief standpunt innemen als er meer duidelijk is over het gesloten akkoord. Zo wil Van Hijum meer informatie over de rol van het Internationaal Monetair Fonds en over de gevolgen die de afspraken hebben voor de Cypriotische economie.

Nederlanders

''We zijn allemaal heel blij dat we niet uit de euro worden gegooid. Zondag waren we heel ongelukkig en zag je niemand op straat, maar nu komt het leven weer een beetje op gang''. Dat zegt Yme van den Born, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cyprus.

Volgens hem wonen er 450 Nederlandse gezinnen op Cyprus. Van den Born denkt niet dat er veel Nederlanders zijn die hun spaargeld zijn kwijtgeraakt door de ingrepen. ''Wij hebben dit allang zien aankomen. Nederlanders hebben hun zaakjes wel goed geregeld hoor'', weet de voorzitter van de vereniging.

Hoeveel spaargeld de Nederlanders in totaal op Cypriotische rekeningen hebben staan kon Van den Born niet zeggen.

Euro

Op de financiële markten zorgde het akkoord voor opluchting. De euro klom tot 1,3048 dollar, nadat de koers het grootste deel van vorige week onder de grens van 1,30 dollar had gebivakkeerd.

In Azië boekten de effectenbeurzen mooie winsten. In Tokio sloot de Nikkei 1,7 procent hoger dan vrijdag. Toen zorgde de onzekerheid rond Cyprus nog voor een verlies van 2 procent.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier