Zes ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers per aandoening openbaar gemaakt. 65 ziekenhuizen publiceerden hun algemene sterftecijfer over 2011.

Dat meldt RTL Nieuws dat om de cijfers had gevraagd.

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het Martini Ziekenhuis Groningen, het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het UMC Utrecht en de Isala Klinieken in Zwolle hebben laten zien wat de sterftecijfers zijn per diagnose.

Zo is te zien of ze hoger of lagen scoren dan het landelijk gemiddelde.

Intern

Nederland telt 92 ziekenhuizen. Het merendeel daarvan wil geen gedetailleerde sterftecijfers openbaar maken, maar is wel bereid gebleken algemene cijfers omtrent het aantal overlijdens openbaar te maken.

Bijna een derde wilde in het geheel geen sterftecijfers openbaar maken. Bij sommige van hen is de registratie niet betrouwbaar genoeg. Tien ziekenhuizen hebben aangegeven de cijfers liever intern te houden, ondanks dat ze wel voorhanden zijn.

Schippers

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laat in een reactie aan RTL Nieuws weten blij te zijn met de geopenbaarde cijfers. Ze zegt het heel belangrijk te vinden dat kwaliteitsinformatie en kwaliteitsverschillen inzichtelijk zijn voor patiënten.