DEN HAAG - VVD-senator Rosenthal is niet beschikbaar voor de post van staatssecretaris van Onderwijs. Dat heeft hij donderdag via zijn woordvoerster laten weten. Eerder op de dag noemden bronnen rond het Binnenhof hem de beste kanshebber voor de opvolging van de woensdag opgestapte partijgenoot Nijs.

Rosenthal kiest voor zijn huidige werk in de Eerste Kamer, als voorzitter van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en als hoogleraar bestuurskunde in Leiden. Verder wilde de woordvoerster niets kwijt. Rosenthal zelf zit in het buitenland.

Van Aartsen

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen wilde donderdagochtend in het radioprogramma de Ochtenden niks zeggen over de vermeende kandidatuur van Rosenthal. "Heel veel namen doen de ronde. Zaak is dat de opvolging snel rond moet komen." Nu Rosenthal is afgevallen komt de naam van VVD-Kamerlid Cornielje weer op. Hij werd eerder al getipt.

Nijs trad woensdag af, wegens een interview in Nieuwe Revu van deze week. Daarin repte Nijs van een slechte verhouding met haar minister Van der Hoeven. De minister zou haar niet vertrouwen, politieke spelletjes spelen en informatie achterhouden. Een debat dinsdagavond in de Tweede Kamer hierover verliep voor Nijs slecht, waarna de VVD-top weinig moeite had haar ervan te overtuigen dat het beter was dat zij de eer aan zichzelf zou houden.