AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 35-jarige Daan S. donderdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De dove en zwakbegaafde man stak op 23 januari zijn vroegere docent neer op de Mgr. Hermusschool in Amsterdam-West, een school voor kinderen met spraak- en hoorproblemen. De 59-jarige schoolbegeleider kreeg vijf messteken in hart, borst en buik. Het slachtoffer overleefde de steekpartij ternauwernood.

S. zei door zijn vroegere leraar seksueel te zijn misbruikt en mishandeld, maar daar zijn nooit bewijzen voor gevonden. Volgens pyschiaters kon S. fantasie en werkelijkheid niet meer van elkaar scheiden en projecteerde hij alle angst en opgekropte woede van zijn leven op zijn vroegere docent. Zij verklaarden S. sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam eiste vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen S. Volgens justitie was er sprake van een berekende poging tot moord. S. liep al maanden rond met het idee om zijn vroegere docent te doden.