RIJSWIJK - Wat alom is voorspeld, komt donderdagochtend uit: het is erg rustig in de stembureaus. De belangstelling om een stem uit te brengen voor het Europees Parlement is laag. Hier en daar meldden medewerkers een behoorlijke opkomst, maar de algemene trend is dat zij een lange, saaie dag verwachten.

Bekijk video:
Bolkestein ontstemt over vroege bekendmaking uitslag

Modem/ Breedband

Bij stembureau 100 in Amsterdam Zeeburg was het opvallend druk. Er stond rond 8.30 uur zelfs een kleine rij voor de stemhokjes. "Ongekend", aldus de voorzitster van het stembureau. Het zijn vooral mensen op weg naar het werk die de knoppen op de stemcomputer indrukken. Alleen in Amsterdam wordt het rode potlood nog gebruikt, al is dat voor het laatst. De verwachting is dat vanaf het eind van de middag veel meer mensen komen. De stembureaus zijn tot negen uur open.

"Niet echt druk", klinkt het in het Gelderse Oosterbeek. En dat geldt ook voor steden als Rotterdam, Groningen en Zwolle. De mensen in de stembureaus zitten er min of meer verloren bij. In Zwolle heeft een stembureau waar altijd veel ouderen komen stemmen, ingegrepen. Een verpleegkundige kwam altijd met een groep dementerende ouderen, en stemde voor hen. Dat is nu verboden, omdat de ouderen niet zelf konden aangeven op wie zij wilden stemmen.

Bolkestein

Europees Commissaris Bolkestein leverde bij het uitbrengen van zijn stem kritiek op het feit dat Nederlandse gemeenten hun uitslagen al donderdagavond bekendmaken. Veel landen stemmen pas zondag. Maar volgens de Nederlandse regering mag het juist wel omdat de Europese afspraken zijn veranderd.

In Italië kan een onbekend aantal Nederlanders niet stemmen. Hun biljetten zijn niet aangekomen. Er hadden zich 169 stemmers aangemeld.

De Stemwijzer op internet is zeer populair. Het Instituut voor Publiek en Politiek verwacht dat de Stemwijzer donderdag meer dan .000 stemadviezen zal geven. Tot donderdag waren er 370.000 adviezen uitgebracht.