BRUSSEL/AARLEN - Marc Dutroux heeft donderdagochtend in zijn slotwoord op het proces van Aarlen spijt betuigd aan de ouders van zijn eigen slachtoffers. Hij voegde daaraan toe geen vergeving te zullen vragen. "Wat ik gedaan heb is daarvoor te gruwelijk", aldus Dutroux. Hij zei verder dat de ouders "de vaders en moeders zijn zoals ik ze zelf graag had willen hebben".

Dutroux stelde verder dat hij niet alleen heeft gehandeld en dat veel getuigen tijdens het proces leugens over hem hebben verteld. Anderen zouden de meeste slachtoffers hebben omgebracht, waarbij zijn ex-vrouw Michelle Martin een grotere rol heeft gespeeld dan zij zelf wil toegeven.

Dutroux benadrukte niet verantwoordelijk te zijn voor de dood van de Vlaamse meisjes An en Eefje. Hij zei voorts dat justitie en politie-inspecteurs de zaak niet volledig hebben onderzocht, uit vrees voor represailles door personen die "bescherming" zouden genieten.

Dutroux zinspeelde daarmee nadrukkelijk op de netwerktheorie. Ook bij aanvang van het proces, tijdens zijn eerste publieke verhoor, zei Dutroux dat hij zelf grotendeels het slachtoffer is van een groot netwerk dat zich schuldig maakte aan kindermisbruik. Daarin zouden hogere politiefunctionarissen en de onderwereld van Charleroi een belangrijke rol gespeeld hebben, zo stelde hij toen al.

Psychiaters

Dutroux uitte donderdag ook forse kritiek op de psychiaters die hem onderzochten. Dutroux vindt zichzelf namelijk geen psychopaat. Voorts stelde hij dat hij "de tijd, noch de middelen" zal hebben om zich te verweren tegen alle aanvallen in zijn richting. Het slotpleidooi van Dutroux is nog gaande en zal duren tot tegen het middaguur.