DEN HAAG - De VVD-senator Uri Rosenthal is de beste kanshebber om de woensdag afgetreden staatssecretaris Nijs van Onderwijs op te volgen. Dat hebben bronnen rond het Binnenhof donderdag gezegd. De opvolging is echter nog niet rond.

Rosenthal (59) is hoogleraar bestuurskunde in Leiden en voorzitter van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Sinds 1999 zit hij voor de liberalen in de Eerste Kamer. Als hoogleraar heeft hij kennis van het hoger onderwijs, een onderwerp waar Nijs verantwoordelijk voor was. Bovendien komt zijn kennis voor het beheersen van crisissituaties van pas op een ministerie dat bekend staat om zijn problemen.

Nieuwe Revu

Nijs trad woensdag af, wegens een interview in Nieuwe Revu van deze week. Daarin repte Nijs van een slechte verhouding met haar minister Van der Hoeven. De minister zou haar niet vertrouwen, politieke spelletjes spelen en informatie achterhouden. Een debat dinsdagavond in de Tweede Kamer hierover verliep voor Nijs slecht, waarna de VVD-top weinig moeite had haar ervan te overtuigen dat het beter was dat zij de eer aan zichzelf zou houden.