AMSTERDAM - Directeur L. van Wijk van de KLM en voorzitter Groenewoud van de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife hebben woensdagochtend samen een krans gelegd op de Amsterdamse begraafplaats Westgaarde.

De kranslegging is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp op het Spaanse eiland Tenerife, woensdag 25 jaar geleden. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven.

Ongeveer zestig mensen, zowel nabestaanden als van de KLM, hebben de kranslegging bijgewoond. Het initiatief komt van voorzitter Groenewoud van de stichting. Er is door niemand gesproken. J. Oostwaalder, een nabestaande, vond de kranslegging erg sober. "Ik had wel een toespraak verwacht. Zo is het wel erg koeltjes."

Voor het eerst staan de nabestaanden stil bij het grootste ongeluk uit de geschiedenis van de burgerluchtvaart. Op 27 maart botsten op Tenerife een Boeing 747 van de KLM en een zelfde type toestel van PanAm tegen elkaar. Nooit is opgehelderd hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

De herdenkingsdienst voor de caféramp in Volendam was voor Groenewoud onder meer een reden om alsnog een keer stil te staan bij de vliegtuigramp. Een besloten herdenkingsbijeenkomst vindt woensdagmiddag plaats in de Amsterdamse RAI. Naar verwachting komen er zevenhonderd mensen.