AMSTERDAM - Een Jordaanse advocaat die beweert de gevangengenomen Iraakse ex-leider Saddam Hussein te vertegenwoordigen, heeft woensdag gezegd aanwijzingen te hebben dat zijn cliënt wordt gemarteld.

Volgens advocaat Mohammed Rashdan staat in een rapport van 21 januari van het Internationale Rode Kruis, dat Saddam sinds zijn gevangenname in december tweemaal heeft bezocht, dat de Iraakse ex-leider in goede gezondheid verkeerde, maar "licht gewond" was. "Dit is overduidelijk bewijs dat de Iraakse president onderhevig is aan fysieke en mentale martelingen en geweld", aldus Rashdan, die een kopie van het verslag van het Rode Kruis toonde aan verslaggevers. In de kopie werd de naam, geboortedatum en fysieke gesteldheid van Saddam vermeld.

Medewerkers van het Rode Kruis bezochten Saddam zeker twee keer sinds zijn aanhouding op 13 december 2003, een keer in februari en een keer in april. Een medewerker van de Iraakse tak van de organisatie in Jordanië kon niet bevestigen of medewerkers van het Rode Kruis Saddam op 21 januari hebben bezocht.

Rashdan zegt aangesteld te zijn als advocaat van Saddam door diens vrouw. Hij krijgt hulp van twee andere raadslieden, de Fransman Emmanuel Ludot en de Amerikaan Curtis Doebbler. Het is niet zeker of de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak Rashdan in geval van een proces zou accepteren als advocaat van Saddam. Rashdan onderhield voorheen banden met de Baath-partij. Het is onduidelijk wanneer het proces tegen Saddam begint.