AMSTERDAM - De Nederlandse militairen in Irak moeten de verkiezingen in januari in goede banen leiden. Ook moeten zij de Japanse troepen beschermen en helpen bij de wederopbouw van het land. Daarom moeten de Nederlanders nog zeker acht maanden in Irak blijven. Dat is volgens de Volkskrant het standpunt van de ministers Ben Bot van Buitenlandse Zaken en Henk Kamp van Defensie.

De krant baseert zich donderdag op 'bronnen rond het kabinet'. Het kabinet neemt waarschijnlijk vrijdag een besluit over verlenging van het Nederlandse mandaat, dat op 15 juli afloopt. Woensdag werd al bekend dat de meeste partijen akkoord gaan met verlenging, ook D66. Deze partij uitte eerder grote twijfels, maar is 'om', nu in de nieuwe VN-resolutie voor Irak is voldaan aan alle vijf door de partij gestelde voorwaarden.

De enige partij die zich nog niet duidelijk heeft uitgesproken voor of tegen verlenging van het mandaat is de PvdA. Fractievoorzitter Wouter Bos weigerde woensdagavond een standpunt in te nemen tijdens een lijsttrekkersdebat op Nederland 2. Wel noemde hij de nieuwe resolutie 'een forse stap in de goede richting'.