WASHINGTON - Het stoffelijk overschot van de Amerikaanse ex-president Ronald Reagan is woensdagavond aangekomen bij het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres. Eerder op de dag werd het vanuit Californië overgevlogen naar de luchtmachtbasis Andrews bij Washington DC.

Daar tilde een erewacht de lijkkist, begeleid door de mars 'Hail to the Chief' die gereserveerd is presidenten, op een lijkkoets. Die bracht het stoffelijk overschot van de veertigste Amerikaanse president naar het Capitool.

Achter de koets liep een paard zonder berijder, met een paar laarzen omgekeerd in de stijgbeugels, het symbool voor een gevallen leider. Reagans weduwe Nancy en familieleden volgden in limousines. Langs de route hadden zich duizenden mensen verzameld.

Na aankomst werd de lijkkist, bedekt met de Amerikaanse vlag, door een erewacht het Capitool binnengedragen. Daar kan het publiek uur lang afscheid nemen van de zaterdag overleden oud-president. De eerste belangstellenden stonden al vele uren voor aankomst van het vliegtuig in de rij voor het Capitool te wachten. De verwachting is dat in totaal 150.000 tot 200.000 Amerikanen langs de baar zullen trekken. In Californië deden dat al ongeveer 100.000 mensen.

Vrijdag vindt in Washington een uitvaartdienst plaats waarna de kist naar Californië teruggaat. In deze Amerikaanse staat zal Reagan worden begraven op het terrein van de naar hem genoemde bibliotheek in Simi Valley, nabij Los Angeles.