DEN HAAG - De Nederlandse kiezers kunnen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De opkomst zal naar verwachting laag zijn. Vijf jaar geleden ging slechts 29,9 procent naar de stembus.


In Amsterdam wordt nog traditioneel met het rode potlood gestemd

In de opiniepeilingen tekent zich een nek-aan-nekrace af tussen PvdA en CDA. Die zouden volgens een woensdagavond gepubliceerd onderzoek van Interview/NSS in opdracht van de NOS allebei acht zetels halen. De VVD zou er vijf halen, GroenLinks, SP, en ChristenUnie/SGP elk twee. Regeringspartij D66 zou geen zetel meer halen.

Op dit moment heeft het CDA negen zetels, PvdA en VVD allebei zes, GroenLinks vier, ChristenUnie/SGP drie, D66 twee en SP een. Een vergelijking met 1999 gaat mank omdat Nederland nog maar recht heeft op 27 zetels in het europarlement, tegen 31 vijf jaar geleden., Het verschil hangt samen met de uitbreiding van de Europese Unie.

Voor de Nederlandse politieke verhoudingen spelen de Europese verkiezingen geen grote rol. Wel beschuldigen de VVD, D66, GroenLinks en SP de PvdA ervan haar standpunt over de Nederlandse missie in Irak over de verkiezingen heen te tillen. PvdA-leider Bos liet zich woensdagavond in een verkiezingsdebat echter niet uit de tent lokken.